Bengt Sjögren, en gröna-vågare på Romeleåsen

 

Som ung fältbiolog läste jag Bengt Sjögrens debutbok Friska vatten—ett livsvillkor 1958. Under 1960-talet var han en av de populära naturskildrarna med böcker som Farliga djur och djur som inte finnsTräd i svenska marker och Småkryp i svenska marker. Nyutgåvan av småkrypen med titeln Gullhöna flyg fick jag möjlighet att recensera 1988.

 

bild: Sydsvenskan, Leif Andersson
Bengt Sjögren

 

Bengt Sjögren skrev också böcker om den västindiska övärlden men vände senare sitt intresse mot Afrika och öarna i Indiska Oceanen. Han var välkänd som naturskildrare, forskningsresande och naturvetenskaplig skriftställare och medverkade ofta i Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Flera gånger såg jag Bengt Sjögren i televisionen som gäst hos Lasse Holmqvist och hörde honom där också sjunga ackompanjerad av min gamle, också nyligen bortgångne, skolkamrat Jan Eriksson, ”Tollarparn”.

Sedan slutet av 1950-talet bodde Bengt Sjögren på Romeleåsen mellan Veberöd och Skurup. Långt innan begreppet gröna-vågare hade kommit till så var han en av dem, men nu är han död.

 

Läs mera >> 

Bengt Sjögren; författare med miljöperspektiv. Sydsvenskan, Hans Wikner, 2009-11-11.

Kortfilm av Hjalmar Dahm inför Bengt Sjögrens 80-årsdag, 15 september 2005. YouTube, 2010-08-20

”Insekter och människor” med min recension av boken Gullhöna flyg.

 

SL

 

4 Responses to Bengt Sjögren, en gröna-vågare på Romeleåsen

 1. Eje Sjögren skriver:

  Bra och kortfattat … och ett typiskt slut. Folk kanske reagerar, men de kände inte min käre morfar Bengt.
  Uppskattar verkligen hans sätt att skriva, en mycket speciell känsla i hans böcker. Önskar bara jag hade haft mer tid att diskutera naturens fenomen med honom – mycket inspirerande man.

  • Svenolov Lindgren skriver:

   Eje,
   Vi är många som uppskattar det din morfar, Bengt Sjögren, har skrivit och hans böcker finns ju kvar – liksom minnet av honom. Var glad och tacksam för att du fick möjligheten att lära känna honom.

  • Bertrand "Lillen" skriver:

   La dernière fois que je l’ai rencontré, c’était chez lui dans sa maison de Romeleåsen en 1981. Lors des précédentes visites chez lui, il n’était pas visible, car il écrivait la nuit et dormait le jour.
   En tout cas, j’ai passé de merveilleux moments auprès de la famille Sjögren dans les années 60-70, là-bas dans la si belle campagne scanienne…

  • Svenolov Lindgren skriver:

   Bertrand, Merci bien d’avoir partagé tes souvenirs de Sjögren!