Från Climate-Gate till Wolf-Gate

– naturvetenskaplig miljövård eller politisk populism bild: Pawel Flato

Miljöminister Andreas Carlgren (lilla bilden till höger) har på nytt hamnat i skottlinjen.

7–18 december 2009 hölls Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn. Kompetensen och sakligheten blev från flera håll allvarligt ifrågasatt och Climate-Gate blev internationellt ett begrepp.

Den 1 januari 2010 började den första jakten på varg i Sverige sedan 45 år. I Värmland är det runt 100 år sedan vargjakt var laglig.

Riksdagen har beslutat om licensjakt för att begränsa vargstammen till högst 210 individ. Det tillåtna antalet vargar att skjuta var i Värmland nio, i Dalarna nio, i Västra Götaland tre, i Örebro län tre och i Gävleborgs län tre .

I de fem länen hade tolv tusen jägare registrerat sig för att få delta i jakten på de 210 vargarna – det blir 57 jägare på varje varg. Skinnen och klorna får skyttarna behålla, men efter analys vid Statens Veterinärmedicinska anstalt tillfaller kropparna Naturhistoriska riksmuseet

Kritiken mot vargslakten har varit massiv. Kanske har också hela vargjakten varit olaglig. Regeringen har konstaterat att ”stammens bevarandestatus inte är gynnsam”, alltså att den inte är livskraftig, och det krävs enligt internationell lag för att jakten skall tillåtas. Kontrollen av jakten från länsstyrelserna och naturvårdsverket har dessutom varit dålig. Regeringens jakt på den akut hotade svenska vargstammen har helt enkelt bedömts vara  okontrollerad.

Att alltför många vargar fälldes anses bero på Naturvårdsverkets direktiv och därför har redan ett nytt system efterlysts. Länsstyrelsen i Värmland har som – eller i stället för – naturvårdsarbete startat en ny blogg.

Politiska partier har protesterat. Naturskyddsföreningen har protesterat. Sverige har blivit anmält till EU-kommissionen. Detta har inte bara varit ett allmänt, politiskt och vetenskapligt åsiktsutbyte utan fotfolket har också tagit till hot och skadegörelse. Bråket mellan vargjägarna och motståndarna är nu mer infekterat än någonsin.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson anser att vargstammen måste förvaltas så att alla kan acceptera att djuret finns. Han är övertygad om att avskjutningen gör att acceptansen för vargen kommer att öka. Miljöminister Andreas Carlgren räknar med att det blir vargjakt också nästa år …?

Kommer Wolf-Gate att bli nästa begrepp inom den svenska miljövården?

  

Läs mera om vargslakten >>

Dala-Demokraten:  En varg för mycket sköts i Dalarna  –  Eftergift för en bullrig minoritet

Nya Wermlands-Tidningen: Vargjakten avslutad

Värmlands Folkblad: Ingen vargfrossa  –  Vargjakten avblåst

Aftonbladet: Överskjutning av varg i Dalarna

Expressen: Hetsjakt på varg

Dagens Nyheter: Hetsen ökar risken för att för många djur dödas  –  Fler vargar än tillåtna kommer att skjutasSökande efter skadeskjutna vargar

Miljöpartiet kritiska till hetsjakt på varg

Moderata ungdomsförbundet riktar hård kritik mot den moderatledda regeringens rovdjurspolitik

 

Ylande varg (stora bilden nere till vänster).

bild: Jim Brandenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

[Bilder: Pawel Flato; Jim Brandenburg]

SL

Kommentarer är stängda.