Främsta universiteten i Sverige

Linköpings universitetNr 18 Stockholms universitetNr 58

Webometrics Ranking of World Universities har publicerats i januari 2010 av Cybermetrics Lab, en forskningsgrupp inom Spaniens största vetenskapsorganisation CSIC – Consejo Superior de Investigaciones Científicas – som består av 126 centra och institut i Spanien. Principerna för beräkningen av Webometrics rank redovisas i ett särskilt metodavsnitt.

Placeringen för svenska universitet bland de 200 främsta i Europa:

14 – Universitetet i Uppsala [nr 80 i världen]

18 – Universitetet i Linköping [nr 92 i världen]

22 – Kungliga tekniska högskolan, KTH [nr 103 i världen]

24 – Universitetet i Lund [nr 108 i världen]

54 – Universitetet i Göteborg [nr 184 i världen]

58 – Universitetet i Stockholm [nr 191 i världen]

129 – Universitetet i Umeå [nr 325 i världen]

139 – Chalmers tekniska högskola [nr 340 i världen]

176 – Karolinska institutet [nr 410 i världen]

Främst i världen är Massachusetts Institute of Technology,  Harvard University,  Stanford University och University of California Berkeley.

* * * * *

Rankningen av världens universitet för 2009 som presenterats av Jiao Tong-universitetet i Shanghai grundas på publicering i vetenskapliga tidskrifter och på forskningsprestationer, bland annat mätta som antal Nobelpris och andra utmärkelser.

Den listan toppas också av de amerikanska universiteten Harvard, Stanford och Berkeley och som nummer fyra kommer Cambridge i Storbritannien.

Bland svenska universitet finns på plats 50 Karolinska institutet, 76 Uppsala universitet, 88 Stockholms universitet, 101 Lunds universitet och på delad plats 201 Kungliga tekniska högskolan och Umeå universitet.

I Dick Erixons blogg visas att de svenska universiteten har fallit i den internationella topplistan och att flera av dem låg bättre till i Jiao Tongs lista för år 2005.

Det är bara Stockholms universitet som har förbättrat sin ställning – från plats 93 till 88. Karolinska institutet har fallit från plats 45 till 50 och Uppsala universitet från plats 60 till 76.

Dick Erixon förklarar nedgången med att universiteten hellre ägnar sig åt annat än åt sådan forskning och utbildning i naturvetenskap och humaniora som premierar meriter och framsteg.

[Bild: Logotyper från ”mina” universitet]

SL

2 Responses to Främsta universiteten i Sverige

  1. […] Problem och svårigheter med universitetsrankingar diskuteras av Torsten Kälvemark. Internationella rankingar som även omfattar svenska universitet har jag tidigare presentat. […]

  2. […] Stockholms universitet har under flera år fun-nits bland de främsta universiteten i världen; vid förra rankningen på plats 88 och nu nio platser högre – på plats […]