Politikerlögner också om vargslakten

 

bild: Aftonbladet

Riksdagens beslut från 2009 om licensjakt på 27 vargar skulle ha som huvudsakligt syfte att motverka inavel. Miljöminister Andreas Carlgren har påstått att vargarna inte skulle vara genetiskt friska och att den snabba ökningen av antalet genetiskt sjuka vargar till och med skulle äventyra målet för hela rovdjurspolitiken.

Denna totala missuppfattning har skapat en förväntan om att de skjutna vargarna skulle vara missbildade.

Vargarna skulle skjutas för att motverka inavel, men de vargar som har skjutits var friska.

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt SVA har 98 vargar obducerats sedan 1996, men inte ett enda fall har visat på genetiska sjukdomar eller missbildningar. Inavel bedöms inte i första hand genom obduktioner. De viktigaste tecknen är de effekter på fortplantningen som gör att det i varje kull föds färre valpar.

Antalet valpar per kull har nu minskat från i medeltal 4,5 till 3,5 per år. Inaveln syn alltså i första hand inte på de vargar som föds, utan på de vargar som inte föds.

Framstående forskare är kritiska till att miljöministern motiverat årets jakt med vargarnas dåliga gener. Inavel kan inte vara ett argument för jakt. För varje djur som skjuts minskar den genetiska variationen i populationen. Så länge den är så liten som nu går det inte att vetenskapligt motivera jakt.

Den viktigaste åtgärden för vargens framtid är att nya djur tillåts flytta in så att vargstammen får nya gener. Riksdagen beslutade om en vargstam med högst 210 djur. Antalet djur totalt är inte avgörande, utan hur många som reproducerar sig. Något tiotal par som nu räcker inte.

Miljöminister Andreas Carlgren är på semester utomlands. Det är dags nu för honom med några kurser i zoologi – och efter klimatmötet också i meteorologi; eller varför inte att flytta utomlands?

 

[Bild: Aftonbladet]

SL

2 Responses to Politikerlögner också om vargslakten

  1. Erik Svensson skriver:

    Mycket trevlig blogg som jag lägger till min lista! Tack för länken till mitt inlägg om vargarna!