Lennart Nilsson, fotografen – mästerfotografen

 

bild: Aftonbladet (2006)

Lennart Nilsson, fotografen, mästerfotografen, har fyllt 88 år, men det är inget som besvärar honom. Han går kanske upp lite sent, vid halv sju, sju, men annars jobbar han som vanligt dag ut och dag in …

På söndagskvällen börjar Lennart Nilssons senaste TV-produktionResan till livets kärna. I två entimmesprogram får vi möta en mikro-skopisk värld bland människokroppens celler. Första programmet kallas Cellstaden. En cell är som en stad, fylld med aktivitet och ett ständigt flöde av nya beslut; cellen sover aldrig. Energi transporteras bland kroppens miljarder celler …

Program
Söndag 31 januari kl 21.00 i Kunskapskanalen
Cellstaden. Resan till livets kärna, del 1
(Repriser i Kunskapskanalen 4 februari och i SVT2 10 februari)
Måndag 1 februari kl 21.00 i Kunskapskanalen
Virus är fienden. Resan till livets kärna, del 2
(Repriser i Kunskapskanalen 5 februari och i SVT2 14/ och 17februari)
Tisdag 2 februari kl 21.00 i Kunskapskanalen
Sagan om livet
Tisdag 3 februari kl 21.00 i Kunskapskanalen
Livets mirakel
De två första programmen är nyproducerade medan Sagan om livet och Livets mirakel är repriser

Lennart Nilsson fick sin första kamera 1933 och fick sin första bild publicerad i Dagens Nyheter 1938. I mitt bibliotek har jag bevarat hans första naturskildringar från 1959; två pärlor från min tid som ung fältbiolog.

Senare har Lennart Nilsson främst blivit känd för att under närmare femtio år ha avslöjat människokroppens innersta hemligheter. I juni 2009 tilldelades Lennart Nilsson professors namn av regeringen: ”för att han synliggjort det osynliga och med vetenskaplig precision dokumenterat människans inre”.

Myror, 1959Boken Myror kom ut 1959. I den finns 101 foto-grafier tagna av Lennart Nilsson, prolog av Harry Martinson och text av professorn i entomologi Carl H. Lindroth (1905–1979); han var professor vid Stockholms högskola från 1947 och vid Lunds universitet från 1951.

Boken Liv i hav kom ut 1959.

I sitt förord till boken skriver Harry Martinson också om boken Myror:
Liv i hav, 1959Bland de förnyande konstnärerna synes mig Lennart Nilsson vara en av de främsta. Han gav nyligen ut ett fotografiskt arbete om myror. Arbetet blev en stor framgång för fotografen och en seger för Nilsson som naturskildrare. Frågan är om han inte under de år han arbetade med detta verk kom myrorna närmare in på livet än myrorna själva …

Texten i Liv i hav är skriven av professorn i zoo-logi Gösta Jägersten (1903–1993). Texten är endast avsedd som en förklaring till bildmaterialet.

I ett kort avslutande avsnitt berättar Lennart Nilsson själv om Hur djuren är fotograferade och det slutar han med orden Tack för resan i den fascinerande havsvärlden.

På bokomslagen syns Lennart Nilsson fotografera myror i fält (till vänster) och arbeta i laboratoriet med fotografering av mikroskopiska marina organismer (till höger).

Myror, 1959 Liv i hav, 1959

[Bilder: Aftonbladet samt bokomslag]

SL

Kommentarer är stängda.