Spåren förskräcker …

 

I Hasselforsreviret återstod en enda tillåten varg att skjuta under årets licensjakt.

Trots att det fanns en jaktledare med ansvar för att jakten säkert skulle avbrytas så fort den enda vargen skjutits så blev på torsdagen ändå två vargar skjutna inom loppet av en timme.

Den ena vargen dödades omedelbart, den andra försvann in i skogen – skadeskjuten. En person är misstänkt för grovt jaktbrott.

Naturskyddsföreningen fördömer brottet och ser det inträffade som en ren provokation mot naturvårdsintressena.

Åtta personer har förhörts av polisen, som nu har förstått att ”det har gått snett till”. Polisen behöver ändå jobba vidare med jaktbrottet och skall hålla flera förhör under den här veckan.

Utredningen om den skadeskjutna vargen i Hasselforsreviret kommer att pågå i flera veckor till. Ett tiotal personer har nu förhörts, och kompletterande förhör ska göras med några av dem.

Polisen kommer ändå troligen att avskriva ärendet eftersom bevis-materialet är sprunget till skogs och har sökt skydd inom ett annat polisdistrikt. Den skadeskjutna vargen lyckades ta sig över gränsen till Värmlands län.

Vargens sovplats hittades i Örebro län men spåren fortsatte vidare över länsgränsen. Nya vargspår påträffades vid Bäckhammar i Kristinehamns kommun. Spåren tyder på att vargen använder alla fyra benen för att ta sig fram och den tycks inte halta. Blodfläckar påträffades men om såret hade varit större hade det blött mera ymnigt. Sökandet efter den skadeskjutna vargen avblåstes på fredagen klockan 13.

Spåren efter jägarministrarnas Carlgren & Erlandsson naturvårds-kampanj för att öka vargstammens genetiska variation (?) är förskräckande.

bild: Nerikes Allehanda/Håkan Risberg

[Bild: Nerikes Allehanda/Håkan Risberg]

SL

Kommentarer är stängda.