Sundsvall är Sveriges friluftskommun 2010

 

bild: Sundsvalls kommun

Sundsvalls kommun fick idag priset som Sveriges friluftskommun 2010.

Priset Sveriges friluftskommun 2010 delades ut av Naturvårdsverket, Sveriges kommuner och landsting, Sveriges kultur- och friluftschefers förening, Svenskt friluftsliv och Svenska ekoturismföreningen. Priset är 50 tusen kronor till arbete med friluftsliv inom kommunen.

Det som gjorde Sundsvall till vinnare är kommunens samverkan med ett stort antal aktörer, dess långsiktiga friluftsstrategi och markinköp av tätortsnära natur. Sundsvall fick högst poäng i en undersökning bland alla Sveriges kommuner med avseende på planering för friluftsliv, information och samarbete kring friluftsliv och friluftsaktiviteter.

Sundsvall fick 31,5 poäng och på delad andra plats kom Kristianstad och Örnsköldsvik med 30,0 poäng.

Nyheten presenterades av Sveriges Radio P4 Västernorrland, men vid en webbsökning med sökorden ”friluftskommun 2010” blev det inga träffar hos Dagbladet i Sundsvall, Sundsvalls Tidning eller Örnskölds-viks Allehanda.

Norran i Skellefteå kunde berätta att ”Sundsvalls kommun som frilufts-kommun fick högst poäng i undersökningen av alla Sveriges kommu-ner; Skellefteå hamnade på delad 13:e plats” och Norrbottens-Kuriren att ”länets bästa friluftskommun är Kalix som kom på 14:e plats i riks-rankingen där Sundsvall vann; tvåa i länet – och totalt 31:a – blev Luleå följt av Haparanda, Arjeplog och Piteå”.

”Kristianstad kommun vann inte – men segrade ändå” – är de lokala representanternas tolkning av den delade andraplaceringen.

[Bild: Sundsvalls kommun]

SL

Kommentarer är stängda.