Vargen är välkommen i Danmark – men inte i Nordanstig

 

bild: Jim Brandenburg

Efter nästan 200 år kan vargen vara tillbaka i Danmark. Tidigare har vargar påträffats i norra Tyskland. De kommer från Polen och har lång-samt spridit sig västerut. Sista gången en varg sköts i Danmark var 1813. På Själland tros den ha varit utrotad redan 1513.

Tre personer har sett djuret i trakterna av Jels och Vojens söder om Kolding på södra Jylland. En slädhund av rasen Alaska Mallamut – som både till utseende och storlek mycket väl kan förväxlas med en varg – har anmälts som bortsprungen i området sedan före julhelgen och komplicerar nu bedömningen av iakttagelsen.

Om det skulle vara en varg så skall den hälsas välkommen, eftersom den kommer att berika dansk natur. Dessutom är vargen fridlyst enligt ett EU-direktiv. Viltvårdskonsulenterna på Jylland är ense: om det är en varg så ska den inte skjutas.

Det finns här ändå anledning att fundera över vad det är för slags journalistik i Sverige som orsakar att artiklar rubriceras varning för vargen. Är detta något som också kommer från riksdagshusets källare?

”Vargen kommit till Jylland?” finns att läsa i Hufvudstadsbladet. – ”Dansk varg bortsprungen slädhund?” finns att läsa i Allehanda; Barometern; Eskilstuna-Kuriren; Norran; Norrköpings Tidningar; Piteå-Tidningen; Skånskan; Svenska Dagbladet; och i Östgöta Correspondenten. – ”Varning för varg – i Danmark” finns att läsa i Borås Tidning; Dagens Nyheter; Göteborgs-Posten; Norran; Norra Skåne; Sydsvenskan; Västerbottens-Kuriren och i Ystads Allehanda.

* * * * *

Egentligen är det enbart pinsamt när en samling från en redan tönt-stämplad obygd försöker skapa rubriker om ingenting och göra dålig reklam för sin egen kommun, men ändå har de nu lyckats visa upp sitt ingenting i Stockholmstidningarna.

Nordanstig ska hållas vargfritt, låter budskapet. Men här finns ett par ”men” …

Men nummer ett. Det finns ännu inga kända vargrevir i Nordanstig. Det har inte funnits några problem med vargar som passerat länsgränsen eller ofredat boskap i kommunen.

Men nummer två. Detta är inte någon kommunal fråga; kommunen har inte någon beslutanderätt om rovdjursfrågor. Det är länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationen som fattar sådana beslut.

Kanske är detta tänkt som ett politiskt utspel för att vinna röster inför valet, för att få jägare och andra med sig. Som politisk fråga kan den också innebära en grov undervärdering av väljarna.

Antagandet att ”vargförbudet i Nordanstig kommer att ge eko över hela världen” är säkert grovt överdrivet. Den internationella pressen har mera intressanta ämnen att behandla än vargar som inte finns i en by som nästan inte finns.

Naturligtvis har många redan skrattat åt beslutet i Nordanstigs kommunfullmäktige; men vem bryr sig om Nordanstig?

Nordanstig är en liten kommun med knappt tiotusen invånare, längst ner på listan över Sveriges sämsta kommuner som nummer 282 av 290. Nordanstig ligger i Hälsingland, i nordöstra Gävleborgs län och gränsar i norr till Sundsvall och i söder till Hudiksvall .

Norrhälsinge miljökontor är gemensamt för Nordanstig och Hudiksvall och där arbetar 15 personer i gemensamma lokaler i Hudiksvall med frågor om miljöskydd, hälsoskydd, livsmedelskontroll, cesiumanalyser, radonmätningar, provtagning av dricksvatten och naturvård (?).

I Nordanstig bor omkring 9750 personer och kommunens verksamhet angår alla som bor i Nordanstig. Totalt arbetar omkring 900 personer i verksamheten. Ytterst ansvariga för verksamheterna är de 31 politikerna i kommunfullmäktige. I kommunens förteckning över fullmäktigeledamöter finns bara 30: 4 (m), 10 (c), 2 (fp), 1 (kd), 1(mp), 1 (sd), 11 (s). De flesta har vanliga arbeten på dagarna och ägnar sig åt politik på sin fritid; många av dem sitter också med i nämnder eller styrelser.

I tidningen Hela Hälsingland skriver signaturen Dansar med vargar
– Borde inte våra politiker vara glada åt att någon överhuvudtaget vill etablera sig i vår kommun, oavsett om man är varg eller inte varg. – Man får ju skämmas!
och signaturen Utflyttad skriver
– Men jisses vad pinsamt … är det så här vi ska visa upp oss?! Men allt går ju hand i hand: högst arbetslöshet, lägst utbildning, mest sjuka, mest antivarg …
– Inte konstigt om vettigt folk flyr fältet.
– Vargen har inte dödat någon på 200 år. Getingen dödar två personer per år i Sverige. Vilken kommun ska satsa på att bli getingfri zon?!

[Bild: Jim Brandenburg]

SL

3 Responses to Vargen är välkommen i Danmark – men inte i Nordanstig

 1. Knud Jessen skriver:

  Vargen er inte valkomman i Danmark. Der vil næsta vecka bli taget politisk beslut, at vargen INTE skall finns i Danmark!!

  • Svenolov Lindgren skriver:

   Tråkigt meddelande, Knud.
   Viltvårdskonsulenterna på Jylland är ense, men de är naturligtvis inte tillräckligt många för ett politiskt beslut. Berätta för oss hur det går framöver.
   Hälsningar från björnskogen i Värmland.