Hittills utan jämförelse …?

 

Rikets nuvarande miljöminister har talat – nu igen. Ännu är det inte helt klart om det också nu är med samma naturvetenskapliga och tekniska kunskap och kompetens som när han tidigare talat om bland annat stora vägbyggen, globalt klimat och vargars genetik.

Vid en presskonferens i torsdags talade han om regeringens beslut om en vindkraftspark, hittills utan jämförelse, med 1101 vindsnurror i Mark-bygden i Piteå kommun.

bild: Nya Wermlands-Tidningen

En Markbygden-bo skriver att ”då har regeringen godkänt den största miljöförstöringen i Norrbotten någonsin. Piteå kommun – kalla er aldrig mer för en miljövänlig kommun. Tänk om vi istället lyckats locka till oss turism för jakt och fiske i näst intill orörd och tyst, viltrik vildmark i Mark-bygden. Skäms Piteå kommun.

Flera andra är också kritiska till detta märkliga energiprojekt. Inter-nationellt är vindkraften inte längre på frammarsch.

Regeringens tillstånd betyder inte att hela vindkraftparken kommer att byggas. En utbyggnad kommer att kräva ekonomiska och industriella ansträngningar; investeringen beräknas till mellan 40 och 60 miljarder kronor. Detta förutsätter en långsiktig energipolitik som också garan-terar lönsamhet under många år framåt.

* * * * *

Flera källor meddelade att miljöministern hotat med att stoppa vargjakten:
Dagens Nyheter: Miljöministern hotar stoppa vargjakten
Dala-Demokraten: Vargjakten kan dras in
Svenska Dagbladet: Carlgren hotar dra in vargjakt
Värmlands Folkblad: Ministern skärper tonen – varg ska planteras ut

I en artikel i Nya Wermlands-Tidningen dementerar emellertid miljö- och jaktministern dessa uppgifter: ”Jag hotar inte att stoppa vargjakten”.
– Något sådant har jag aldrig varit inne på. Vad jag säger är att långsiktigt förutsätter licensjakt att vi har lyckats göra vargstammen friskare.

Hur han tänker göra vargarna friskare är inte helt klart. De som tidigare skjutits visades efter undersökning ha varit helt friska.

* * * * *

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Svenska Rovdjursföre-ningen och Djurskyddet Sverige har nu enligt pressuppgift lämnat in sin anmälan till EU-kommissionen om årets licensjakt på varg. Slutligt är det EU-domstolen som skall avgöra om Sverige gjort sig skyldig till brott genom överträdelse av art- och habitatdirektivet.

[Bild: Nya Wermlands-Tidningen]

SL

One Response to Hittills utan jämförelse …?

  1. Korven skriver:

    Hela Norrland täcks av ”fågelfräsar”, det har ”VargLarsen”-Carlgren lovat norrläningarna.
    Det låter inte så roligt. Ni kanske skulle ha behållt ”vovvarna”.