Fantasikurser vid lekuniversitet

 

Tidningen Studentliv (nr 1, 2010) berättar att Linnéuniversitetet i höst kommer att ge femveckorskursen Vampyrer och skräck. Under kursen skall studenterna analysera litteratur, film, konst, serietidningar och datorspel om vampyrfiktion.

– Många människor är intresserade av vampyrer och i Sverige har vi varit alldeles för rädda för att släppa fram detta, säger en kursansvarig. Det stora intresset kan bero på att människor kan identifiera sig med vampyrer och deras utanförskap.

– Nu hoppas jag att vi får in mer monster på universiteten, fortsätter hon. På svenska vill hon antagligen säga att vi skall få in fler monster?

bild: First Friday Collective

Men, hallå! Det finns dagligen horoskop i ett stort antal svenska tidningar och många människor är på samma sätt intresserade av astrologi. Skall då dessa avintellektualiserade universitet också börja ”forska” och undervisa om astrologi, bara för att många är intresserade.

Ett universitet skall inte spegla en torftig verklighet, utan utveckla och leda ett samhälle. Vilket behov har det svenska samhället av vampyro-loger och vilka försörjningsmöjligheter kommer att finnas för sådana specialister?

Nyligen publicerade både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet samtidigt, med titeln Stora universitet bäst igen, den senaste rankingen av svenska universitet och högskolor från URANK 2009.

Problem och svårigheter med universitetsrankingar diskuteras av Torsten Kälvemark. Internationella rankingar som även omfattar svenska universitet har jag tidigare presenterat.

Även Karstads universitet låter liksom Linnéuniversitetet och Högskolan i Jönköping sina studenter roa sig med onaturliga fenomen och vampyrologi. Det är intressant att märka att samtliga dessa lekskolor återfinns på den nedre, lågpresterande delen av rankinglistan.

Det är bara att hoppas att svenska studenter – även under nödår och arbetslöshet i skogsbygderna – inte är så aningslösa att de låter sig lockas av enfaldig marknadsföring.

Studera mera >>
Läs om Lullull och stiliga möbler i stället för god vetenskap och titta på skrytsidan från det nya Linnéuniversitet och studera sedan presenta-tionerna från landets sex specialhögskolor
Karolinska institutet [plats 1]
Handelshögskolan i Stockholm [plats 2]
Sveriges lantbruksuniversitet [plats 3]
Chalmers tekniska högskola [plats 6]
Kungliga tekniska högskolan [plats 9]
Luleå tekniska universitet [plats 12]
och sex ”riktiga” universitet
Uppsala universitet [plats 4]
Lunds universitet [plats 5]
Göteborgs universitet [plats 7]
Linköpings universitet [plats 8]
Stockholms universitet [plats 10]
Umeå universitet [plats 11]
Rankingen från URANK 2009 visas inom parentes.

SL

2 Responses to Fantasikurser vid lekuniversitet

  1. Sakitty skriver:

    Teknologerna gillar inlägget. Linköping är på 8:e plats; vi är bra.

  2. […] mera >> om Fantasikurser vid lekuniversitet, och om Linnéuniversitetet i tidningen Östran >> 2010 03 31 – Förändringar i massor som […]