Lullull och stiliga möbler i stället för god vetenskap

 

I januari slogs två lågpresterande skolor samman i den småländska lingonskogen. Vid den nationella universitetsrankingen URANK 2009 hade de platserna 25 och 17, bland totalt 30.

Nyskapelsen lånade sitt namn från en av landets internationellt mest framstående vetenskapsmän: den kallas Linnéuniversitet och ligger samtidigt både i Växjö och i Kalmar.

Ny rektor hämtades från vargskogen i Värmland, från en annan lågpresterande undervisningsanstalt (rankad som nr 19 av 30).

Snön har inte hunnit smälta förrän orosmolnen börjar sänka sig över lingontuvorna. Kanske blir det nya universitetet ändå inte – sitt namn till trots – den högborg för vetenskap, forskning och utbildning som rektorn förespeglat och som många väntat och hoppats på. Här skulle ju Linnéuniversitetet skapa Sveriges bästa studiemiljö för studenterna.

De hade hoppats att det nya universitetet skulle bli modernt och i takt med tiden. Istället känner de nu igen alltför mycket av ”det pompösa, inrökta, fåfänga, dammiga, aristokratiska och rituellt halvfjantiga från gamla tiders lärosäten”.

Lullull
Varje gammalt och ärevördigt universitet måste (tydligen) ha en rektorskedja. Uppsala har en från 1877. Likaså måste ibland också en ny rektor ha en – eller till och med två – sådana kedjor.

Kedjan var en symbol för lärosätet och ämbetet och bars vid sådana högtidliga sammanhang som promotioner, installationer och stats-besök.

Ingen vet vad nye rektorns halskedja har kostat. Den är unik och pris på sådant påstås man inte kunna veta i förhand. Rykten säger att den kommer att kosta runt 200 tusen kronor, men ingen vet. Det finns ingen formell beställning men enbart silversmedens faktura lyder på 102 tusen kronor; sedan tillkommer fakturorna från designern och glasbruket.

Det är inte klart vad denna nya halskedja, i glas och silver, kommer att få för betydelse för forskningen och utbildningen vid detta ”moderna” universitet.

Växjö universitet – en del av det nya Linnéuniversitetet – har redan en rektorskedja från 1999. Den förvaras inlåst och kostade 112 000 kronor (exklusive moms). Det har inte framgått varför denna kedja inte var bra nog åt den nye rektorn.

Stiliga möbler
Den nye rektorn har beställt möbler, gardiner och mattor för samman-lagt 270 tusen kronor. Enbart till sitt tjänsterum i Växjö har han beställt skrivbord, soffbord, skåp, bokhyllor och fåtölj formgivna av Bruno Mathsson. Fåtöljen kostar 15 och skrivbordet 16 tusen kronor. Det är inte känt om det finns något beslut om inköpen.

Bruno Mathsson (1907–1988) är visserligen en känd smålänning inom möbelbranschen. Det finns också ett annat internationellt välkänt möbelföretag från Småland som möblerat många kontor och arbetsrum – till mera budgetvänliga priser. Det är märkligt att rektorn inte anlit-ade detta företag, särskilt som en VD från IKEA ingår i Linnéuniversi-tetets styrelse.

Svag ekonomi
Det nya universitetet börjar sin verksamhet med ett underskott på 43 miljoner kronor och har redan tvingats till sparåtgärder. Personalen har fått besked om att vara sparsam och återhållsam med att ta ut övertid.

– Även om det är underskott måste man satsa på det som är viktigt, har rektorn sagt.

Det har inte tydligt framgått varför lullull, krams och pråliga möbler skulle vara särskilt viktigt för vetenskaplig verksamhet, forskning och utbildning.

Kritik
Den nye rektorn har kritiserats för att han saknar erfarenhet av att leda en större organisation och för brist på kunskaper om sådana frågor som arbetsmiljö, anställningsskydd och medbestämmande. Han har inte varit rektor tidigare men har som dekan vid Karlstads univer-sitet lett en fakultet med 200 miljoner i omsättning.

Det har inte framgått om pengarna främst använts för inköp av eleganta möbler.

Invigning och framtid
Invigningen av Linnéuniversitetet 5 – 7 februari 2010 blev också ett kalas utan både budget och formella beslut. Prislappen verkar över-stiga 1,1 miljoner kronor.

Nu återstår bara rapporterna om den excellenta vetenskapen, om forskningen, forskarutbildningen och skolningen av studenterna i lingonskogen.

 

Läs mera >> om Fantasikurser vid lekuniversitet,
och om Linnéuniversitetet i tidningen Östran >>
2010 03 31 – Förändringar i massor som skapar frågor
2010 03 31 – Mediastudent har JO-anmält rektor Hwang
2010 03 25 – Vi tvingas att förklara krig
2010 03 24 – Verbala tokerier och pinsamma undanflykter
2010 03 20 – Jag är bara Stephen Hwang
2010 03 19 – Brev till Stephen Hwang
2010 03 19 –”Lite apart” att inte ha en rektorskedja
2010 03 19 – Möblerar om för 800 000 kronor
2010 01 28 – Invigning utan ekonomisk begränsning?
2010 01 22 – Kritikerna mobiliserar
2010 01 08 – Visionär och lyssnare
2009 11 26 – Dyrare – men bättre?
2009 11 10 – Högskolans rektor försvarar flytten
2009 11 04 – Ikea-vd i Linnéuniversitetets första styrelse
2009 05 27 – Rektorskandidat för Linnéuniversitetet hoppar av

SL

2 Responses to Lullull och stiliga möbler i stället för god vetenskap

  1. […] mera >> Läs om Lullull och stiliga möbler i stället för god vetenskap och titta på skrytsidan från det nya Linnéuniversitet och studera sedan presenta-tionerna från […]

  2. […] Läs också >> Lullull och stiliga möbler i stället för god vetenskap […]