Mat, klimat och usel ekonomi

 

 

 bild: Sveriges Radio

Mat för miljoner kastas varje år på landets sjukhus enligt en genom-gång som Sveriges Radios lokala kanaler har presenterat. Ibland slängs omkring 30 procent av det som serveras.

Detta är inte bara en fråga om usel ekonomi, utan också om ekologi och om det klimat som förefaller att intressera – och oroa – så många. Maten påstås vara ett av våra största bidrag till växthusgasutsläppen.

Klimatet på vår jord påverkas av maten på vårt bord, så det finns anledning att äta och handla klimatsmartare.

I Blekinge hamnar inte längre landstingets mat i soptunnan. Genom en medveten satsning de senaste fyra åren har miljontals kronor sparats.

Däremot slängs ungefär 20 procent av all mat som serveras på Näl och Uddevalla sjukhus i soptunnan. Varje år lagas där mat för ungefär 15 miljoner kronor och i snitt slängs var femte portion. Vad svinnet kostar är inte särskilt svårt att räkna ut – det rör sig om tre miljoner kronor.

Mat för närmare en miljon kronor om året – 20 till 25 tusen portioner – kastas vid landstingens sjukhuskök i Värmland.

Varje år kostar maten på Örebro läns tre sjukhus drygt 28 miljoner kronor att köpa in, och varje dag lagas 3 000 portioner. Ingen vet hur mycket av maten som kastas och att ta reda på hur stort svinnet är prioriteras inte av landstinget.

Detta är skandaler som alla ansvariga bör skämmas stort över. Naturligtvis borde de också omedelbart lämna över sina tjänster till mera kompetent personal.

Läs mer >>
Blekinge: Landstinget sparar på minskat matsvinn
Jämtland: Matsvinn undersöks närmare
Kalmar: Matsvinnet på sjukhusen kartläggs
Värmland: Mat för en miljon kronor kastas
Väst: Var femte tallrik slängs
Örebro: Mängder av sjukhusmat kastas

[Bild: Sveriges Radio]

SL

Kommentarer är stängda.