Grisar och svin i Lortsverige

 

Den årstid har kommit då det anses naturligt att en del av befolkning-en skall göra rent efter en annan del av befolkningen. Många ifråga-sätter inte ens missförhållandena utan rusar, påhejade av media, som i glädje och fest ut i natur och grönområden för att städa upp efter grisarna.

Trots bidragen från de ideella fritidsrenhållarna så kostar nedskräp-ningen stora summor som borde stämma till eftertanke.

bild: Radio Skaraborg/Bertil Ericsson
Lortsverige

Enbart i Stockholms stad kostade 2008 upplockning av skräp ungefär 100 000 000 kronor – det är etthundra miljoner. För det beloppet skulle 3 496 vårdbiträden med en lön på 20 000 kronor i månaden kunnat bli anställda.

Redan 2003 beräknades att skattebetalarna varje år fick bekosta upp-plockning av skräp för mer än 377 miljoner kronor. I Stockholm plockar 150 renhållningsarbetare upp 5 000 ton skräp varje år. Det är tuggum-min, godispapper, cigarettfimpar, cigarettpaket, glasspapper, portions-snus, kaffemuggar och annat, som egentligen borde ha hamnat i papperskorgarna.

Varje år kastar Sveriges rökare omkring 750 miljoner fimpar på marken – det motsvarar tio tusen badkar fyllda med fimpar.

En liter rymmer 500 fimpar; ett vanligt badkar rymmer 150 liter; tio tusen badkar motsvarar 750 000 000 fimpar.

Detta är ingen nyhet. Redan 2002 skrev Mats Gellerfelt om medbor-garansvar, den utbredda normlösheten i samhället och om råttornas dagliga och nattliga fester.

Läs nu om hur skolelever plockade skräp som hjälp till unga i södra Sudan.

Lort-Sverige var en serie radioreportage av Ludvig Nordström (1882–1942) från 1938 som egentligen skildrade bostadsförhållandena på den svenska landsbygden. De gavs också ut som bok 1938 och orsak-ade häftiga debatter. Bokens andra upplaga finns här i elektronisk form.

Jag vill inte på något sätt förolämpa grisen eller svinet. De lever på sitt sätt efter sina naturliga, biologiska förutsättningar.

När människor uppträder som grisar och svin borde det ha funnits andra förutsättningar – uppfostran och eget omdöme.

De flesta borde kunna se skillnad mellan en stad och en svinstia, men tydligen inte alla – och de är dessutom ganska många.

[Bild: Radio Skaraborg/Bertil Ericsson]

SL

One Response to Grisar och svin i Lortsverige

 1. Nisse skriver:

  Visst har det blivit lortigare i Sverige. Vad ingen vågar säga eller skriva är att skitigast är på ställen som heter Hisingen, Rosengård, Rinkeby, Husby, Tensta, Jordbro och liknande.

  Kan man dra några slutsatser? Törs man verbalisera dem utan att det blir pajkastning?

  Kan man verkligen ta in hur många främlingar som helst i landet och förvänta sig att de visar hänsyn till våra seder – allihop? Varför skulle de – de är så många att de är en stark faktor i valet redan. Och de kräver att vi ska acceptera deras sätt att leva – kräver allt mer högljutt! Om de vill grilla en svan eller en igelkott i parken så är det väl vi som är rasister och inte förstår deras sätt att tänka.

  Vi har våra traditioner här i landet. Dit ingår att hålla rent både på gator och i naturen. Hur länge kan vi behälla vår fina natur? Hur länge kan fina grill- och badplatser klara sig undan vandalisering?

  Jag känner flera svenska ungdomar som börjat sympatisera med SD just för att de blivit ledsna när de har sett sina barndomsgator och smultronställen förvandlas till soptippar.

  Och våra styrande har sina villor i Bromma, på Lidingö och Djursholm – de är inte drabbade och kan lugnt strunta i konsekvenserna av sina beslut.

  En ledsen skogsnisse