Från skånskt vattenrike till värmländsk vildmark

 

Den blev min 1953 – kanadensaren. Den var 520 centimeter lång och 96 centimeter bred, byggd med hel bordläggning av mahogny fäst med kopparnitar på ekspant, täckt med oljad bomullsväv och målad i gult; på den tiden en ovanlig färg för en kanadensare.

bild: Allan LindgrenHelge å, 1958

Med kanoten upptäckte jag delar av det som nu är Kristianstads vat-tenrike långt innan det blev ett berömt biosfärområde. Endast med svårighet var det då möjligt att ta sig fram genom Helge å från Åhus och ut till havet vid Yngsjö, särskilt genom den grävda kanalen Graften. Sjövägen tillbaka var ofta gropigare och blåsigare.

Nästa kanadensare blev vår 1980 och fick sin ”hemmahamn” på Söder-törn, utanför Stockholm. Mohikan Chief var också gul och lika stor, men byggd av glasfiber. Med den gjorde vi långfärder i södra, östra och mellersta Sverige, från Helge å i söder till Ångermanälven i norr.

bild: Svenolov LindgrenFrån Västernorrland mot Värmland, 1990

För korta turer på våra värmländska sjöar har vi i båthuset också två rotationsgjutna kajaker: enmans Voyager och tvåmans Explorer.

bild: NWT/Maria Rygaard
Preben Mortensen

Vildmarksentusiasten Preben Mortensen träffade jag första gången hos gemensamma vänner i Kristianstad i slutet av 1950-talet. Vid kanotvattnen i Dalsland blev jag också bekant med hans hustru Gun. Senare flyttade de båda norrut och etablerade ett kanotcenter i den värmländska vildmarken.

Skicklighet, noggrannhet och god planering resulterade i en fram-gångsrik verksamhet till glädje och nytta för såväl svenska som ut-ländska natur- och friluftsvänner.

bild: Nordmarkens Kanot-CenterGun och Preben Mortensen tilldelades redan 2004 utmärkelsen Årets turismföretagare från Värmlands Turistakademi för sina då mer än trettio år av framgångsrikt arbete med värmländsk äventyrs- och vildmarks-turism vid Nordmarkens Kanot-Center.

Allt vi behöver veta om de möjligheter som erbjuds vid Nordmarkens Kanot-Center finns på deras hemsida. I Prebens blogg Swecanoe får du veta mera om det som händer där ute i den värmländska vild-marken, om vardagen och de senaste äventyren och om annat som hör till aktivt friluftsliv.

Ett porträtt av Preben Mortensen – ”Ubehagelige overraskelser er resultatet af dårlig planlægning” – och en beskrivning av en tur till Nordmarkens Kanot-Center finns på danska i Rejse-Avisen.

 

bild: Sydsverige.dkVästvärmländska kanotvatten

 

[Bilder: Allan Lindgren; Svenolov Lindgren; NWT/Maria Rygaard; Nordmarkens Kanot-Center; Sydsverige.dk]

SL

Kommentarer är stängda.