Världsarvet Höga Kusten

 

bild: Länsstyrelsen Västernorrland

Världsarvet Höga Kusten sträcker sig omkring 10 mil från Höga Kusten-bron i söder till Skagsudde i norr. Det omfattar ett område där landhöj-ningen har varit den största i världen och där det är lätt att se klapperfält, kalottberg och avsnörda havsvikar. Skuleskogens nationalpark ligger centralt i världsarvet, 4 mil söder om Örnsköldsvik.

Entré Syd till Skuleskogens nationalpark öppnas lördagen den 9 oktober 2010

Den nya, södra entrén till Skuleskogens nationalpark invigs lördag 9 oktober kl 11 av landshövding Bo Källstrand och Lena Sundin Råd-ström, Naturvårdsverket. – Därmed är den tredje och sista av de nya portarna till nationalparken färdigställd.

Entré Syd är till stor del utförd i sten och bjuder besökaren utsikt över hav och skärgård. Den nya entrén – belägen 60 meter över havet – är en lämplig startpunkt för att besöka Slåttdalsskrevan; Skuleskogens mest populära sevärdhet. En nydragen stig över det kalspolade Slått-dalsberget ger vandraren nya utsikter. Klockan 11.30 genomförs guidad tur till Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget och klockan 11.30—16 ser-veras kolbullar, kaffe och kaka vid Kälsviken.

Entréerna har utformats av Andersson Jönsson Landskapsarkitekter i samarbete med Formverkstan Söder, Stockholm. I projektet har också ingått framtagandet av en webbsida, ny nationalparksfolder, informa-tionsskyltar, en fotobok samt en rast- och övernattningsstuga.

Entréprojektet har bekostats av Naturvårdsverket med stöd av EU:s regionala utvecklingsfond och länsstyrelsen Västernorrland. Totalt har projektet omfattat cirka 20 miljoner kronor under perioden 2008–2010.

 

Läs mer >> om Skuleskogen – där berg möter hav

[Bild: Länsstyrelsen Västernorrland]

SL

Kommentarer är stängda.