Ett gränsfall – Norge/Sverige – med fridlysta djur

 

Den alerta och påpassliga norska polisen har hos en konservator i Hedmark i Norge påträffat frysboxar med fridlysta djur som är olagliga att både skjuta och hantera. Nu åtalas konservatorn för häleri och riskerar tre års fängelse.

Många av de djur som påträffades i frysarna kan ha fällts på laglig väg. I åtalet på fredag ingår därför enbart fem järvar, en kungsörn och en hel flådd varg.

 

bild: Fotoakuten, 3748
Järv

I frysboxarna fanns bland annat ett björnhuvud, två hela vargar och ett vargskinn, 32 hela lodjur och lodjurshuvuden, tolv lodjursskinn, sex hela järvar, tre järvhuvuden och flera skinn, två uttrar, två myskox-huvuden, tre kungsörnar, fyra duvhökar, sju sparvhökar och ytterligare ett 30-tal rovfåglar.

Eftersom mannen arbetar som djurkonservator tror polisen inte att han själv har skjutit alla djuren.

Järvarna har spårats med DNA-profiler och polisen vet att de kommer från öster, nära gränsen till Dalarna och Värmland. Flera av djuren kan ha fällts i Sverige.

Länsstyrelsen i Dalarna har inte haft någon kontakt med polisen i Norge. Flera fall av illegal jakt är emellertid polisanmälda. Bland annat finns vargar som bara har försvunnit; de kan ha dragit iväg eller ha blivit skjutna och lagda i någon frysbox.

I Norge är det förbjudet att döda skyddade rovdjur utan tillstånd. Detta gäller bland annat varg, björn, lodjur, järv och rovfåglar. Det är också förbjudet att förvara, stoppa upp och sälja sådana djur.

 

[Bild: Fotoakuten, 3748]

SL

 

One Response to Ett gränsfall – Norge/Sverige – med fridlysta djur

  1. Svenolov Lindgren skriver:

    Domen

    En 60-årig man från Hedmark i Norge har dömts till 90 dagars fängelse för häleri av olovligt skjutna rovdjur.