Agitationens offer

 

Sveriges politiker hade tänkt sig en evigt blommande sommar med rutiga badbyxor och högsta solskyddsfaktorn – ”Climate Change”, ”Global Warming” …

Deras uppvaknande i verkligheten blev isigt.

 

 bild: Sveriges Radio Ekot
”Climate Change” och ”Global Warming” i november …?

Kylan och snön som har fallit gör att pengarna redan är slut i flera kommuners budget för snöröjning. Efter den senaste tidens snöfall är det nu vinter i hela landet.

Landets kommuner budgeterar sin snöröjning för kalenderåret, från januari till december. Trots att det varit vinter i Norden under flera mansåldrar har det kommunala förståndet inte märkt att vintern ofta börjar – som i år – redan före jul och fortsätter fram mot våren. Sedan bli det sommar.

Eftersom årets första månader – slutet av förra vintern – var en snörik vinter i stora delar av landet, så är pengarna för snöröjning på många håll redan slut.

Det blir köldrekord i Stockholm den här veckan. Så kallt har det inte varit på över hundra år.

SMHI räknar med temperaturer ned mot minus 20 grader i Stockholm. Kallast blir det i fjälltrakterna i Dalarna, Jämtland och Härjedalen, med 25 – 30 minusgrader. Det är inte extremt kallt där, men sådana temperaturer har på vissa platser varat i nästan två veckor.

Att det har blivit så här kallt beror på att Nordatlantiska oscillationen, NAO, är i en negativ fas. Västvindarna hamnar då längre söderut och kall luft strömmar från norr in över landet. En sådan situation höll i sig länge förra året men det betyder inte att det blir så resten av den här vintern också.

Före nästa vecka blir det mer snö. Under torsdagen kommer ett lågtryck med snöfall söderifrån in över Skåne och Blekinge och rör sig sedan snabbt norrut. Natten till fredag kommer lågtrycket upp över södra Svealand. Lokalt blir det stora mängder snö, kring Stockholm uppemot tio centimeter.

Om den här vintern fortsätter som den har börjat så blir det besvärigt för många kommuner.
Jag hoppas att det inte behöver snöa så mycket till, säger en optimis-tisk småländsk kommuntjänsteman.

Drömmen om rutiga badbyxor och ”Global Warming” får säkert fortsätta i kylan i Mellerud, Mullsjö och Vetlanda och i flera andra kommuner utan pengar.

[Bild: Sveriges Radio Ekot]

SL

Kommentarer är stängda.