Allvarliga krusningar i den akademiska ankdammen

 

Stormen kring universitetets rektor Per Eriksson i Lund uppfattas kanske som ett obegripligt akademiska gräl och ses av utomstående enbart som storm i ett vattenglas eller krusningar i den akademiska ankdammen.

Det är dock allvarligare än så.

Märkligt nog är det nästan totalt tyst från riksmedia i ärendet. Det är i stort sett enbart Sydsvenskan som har uppmärksammat detta.

 

I bloggen Biology & Politics från Lund finns följande att läsa >>

Fortsatt kritik mot Lunds Universitets rektor och hoten mot yttrandefriheten: Biology & Politics, 28 november 2010

Om ”oberoende utredningar”, universitetsrektor Per Eriksson och frågan om studentkårernas oberoende: Biology & Politics, 19 november 2010

Eriksson-affären rullar vidare: om universitetens oberoende och jävsfrågan: Biology & Politics, 15 november 2010

Det blåser återigen hårt kring rektorn på Lunds Universitet: dags för mer akademiskt ledarskap : Biology & Politics, 14 november 2010

Läs också mera >> i Sydsvenskan om rektor Per Eriksson och Lunds universitet

Läs också >> Fusk i den akademiska världen har blivit vardagsmat: Anders Björnsson, Newsmill, 2010-12-04

SL

2 Responses to Allvarliga krusningar i den akademiska ankdammen

 1. nisse skriver:

  Det är klart att det är tyst om saken. Våra media är så vänstervridna att de har glömt sin uppgift – att ta reda på, granska och informera allsidigt. De tror att deras uppgift är att kämpa mot ”kapitalet” och främst mot USA. Så nu ägnar sig media huvudsakligen åt klimatbluffen och åt Wikileaks ansvarslösa cirkus.

  Jag tycker att liberala partierna har gjort ett katastrofalt misstag redan på 60-talet och några decennier framöver när de lämnade nästan all journalistik och nästan all högskoleverksamhet vind för våg och i praktiken i händerna på vänstern. Detta är förklaringen till sossarnas politiska dominans i så många år trots deras usla prestationer.

  Nu ser vi resultatet: partiska journalister, osakliga beslut vid statliga myndigheter och verk (värst är SIDA), snedvriden information och värst av allt – att denna vänstermaffia självförökar sig pga att majoriteten av högskolelärare har sympatierna åt vänster alternativt hos miljöpartiet.

  Svenskarna är ändå inte så dumma som man skulle kunna tro – när det gäller plånboken är de sunt skeptiska och lyckades hålla den rödgröna röran från styret. Men att hindra nepotism och kamraderi i högskolevärlden är en annan historia – utan hederliga journalister låter det sig inte göras så lätt.

 2. Svenolov Lindgren skriver:

   

  Hoppsan, det blev visst fel …

  Granskningen av Lunds universitets rektor är klar. Några oriktiga uppgifter har påträffats , men de anses försumbara och ursäktliga. Det finns inga skäl att ompröva Per Erikssons befordran till professor – eller utnämnandet till rektor.

  Juristen och experten på högskolejuridik tycker att felen är oavsiktliga och ursäktliga. Universitetets styrelse tänker inte vidta några ytterligare åtgärder.

  Oavsiktliga och ursäktliga, var det. Professor och rektor, blev han. Vem hade väntat något annat?

  ”Per Eriksson är helt enkelt alldeles för vetenskapligt lättviktig för att kunna leda ett forskningsintensivt universitet. Han vet inte vad forskning och internationell publicering innebär … Per Eriksson är inte ens en ambitiös medelmåtta, ja inte ens en medelmåtta. Han håller inte måttet ens för att platsa som medelmåtta. Bistert men sant.”

  Lunds universitet kommer från nyår att själv kunna ändra hur forskare och lärare rekryteras. Kravet på högskolepedagogisk utbildning blir valfritt, kravet att forskning ska ingå i alla lärartjänster tas bort. Det blir lättare att rekrytera nyckelpersoner utan sakkunnig granskning …

  Och: vilka vill sedan studera vid universitetet i Lund?