Miljö och politik i Värmland

 

Stridigheterna inom Miljöpartiet i Kristinehamn har orsakat att också ordföranden i kommunens miljö- och byggnadsnämnd, Sangrid von Zedtwitz-Liebenstein, har lämnat in sin begäran om entledigande.

Nyheten meddelades i lokalpressen samma dag som Uppdrag granskning synade ”campingaffären” i Kristinehamn.

Oroligheterna inom miljöpartiet i Kristinehamn har behandlats tidigare här den 27 november 2011 och den 31 juli 2011

Möjligen kan det vara problematiskt att i byggnadsnämnden hantera ärenden när enskilda personer utan avtal bygger på kommunens mark och när kommunen utan avtal bekostar driften av enskild verksamhet på kommunens mark. – Sund självbevarelsedrift borde vara tillräckligt för att begära avsked.

* * * * *

 

Granska Kristinehamn vill undersöka om det finns grundläggande och ingrodda fel i hela kommunkulturen i Kristinehamn. Initiativet kommer från kommuninvånare som på olika sätt känt ett motstånd från kommunens politiker och tjänstemän.

De som har startat Granska Kristinehamn har haft med kommunen att göra i olika ärenden som campingen, framtidens skola i de södra kommundelarna och badhusfrågan.

Granska Kristinehamn är inte någon förening utan ett antal personer som har varit engagerade i olika frågor. Gruppen är politiskt obunden. På gruppens webbsida – www.granskakristinehamn.se – finns sådana dokument som beslut, överklaganden och utredningar.

En del anser att det är fel att överklaga. De som överklagar kan emellertid vara sådana som har kunskap och har satt sig in i frågorna. Det är naturligtvis ledsamt för dem som engagerat sig mot oegentligheter att sedan tvingas höra att de är gnälliga och bromsar utvecklingen.

De som har skött sina ärenden på riktigt sätt bör ju inte ha något emot att också bli granskade. Det luktar illa redan när någon försöker släta över och fly från granskning.

* * * * *

Här finns 439 namnunderskrifter från 282 IP-adresser av människor som inte riktigt lyckats förstå vad frågan i Kristinehamn egentligen handlade om, men som ändå ville vara med i skränflocken.

* * * * *

 

Hur Vänernområdet kan göras mer attraktivt för turister har varit en huvudfråga vid ett seminarium i Säffle. Vänern har mycket att erbjuda: en tredjedel av Sveriges skärgårdar finns i Vänern.

Seminariet i Säffle var det tredje i en serie av fem Vänernseminarier. Tyngdpunkten nu var besöksnäringar i området.

Deltagarna var eniga om att Vänern har stora möjligheter att bli en huvudattraktion för turister som besöker Värmland och övriga landskap runt sjön, men att det också krävs mycket arbete för att nå dit.

Den bild av mygel och korruption, ja ren brottslighet, som moderata kommunalrådet Åke Thörnesjö och kommunchefen Anders Dahlén nyligen har visat upp från Kristinehamns kommun kan naturligtvis avskräcka för besök där.

Det finns många fina platser i Värmland som är väl värda att besöka. Res till dem stället – besök inte Kristinehamn och snylta inte på ortens skattebetalare.

 

SL

6 Responses to Miljö och politik i Värmland

 1. Svenolov Lindgren skriver:

   

  Läst om de ”ärliga” fifflarna i Kristinehamn

  Från Görans alternativa blogg

  Förmodligen tycker alla inblandade att man är ”ärliga” för att man sett till ”kommunens bästa”. Men i Kristinehamn har man gått flera gånger över gränsen och rent sagt fifflat för att nå målen. Man kan bara hoppas att Kristinehamnsborna inser detta och ställer högre krav på sina politiker.
  … …
  Det moraliska felet är politikernas svek och vilseledande av allmänheten, som fått folk att verbalt angripa, de som överklagat kommunfullmäktiges beslut. Heder åt överklagarna!

  * * * * *

  Från Uppdrag Granskning granskar Kristinehamn

  Inger Stenmark:
  – Tack för att jag fick tipset om denna sida … alla som ser detta … sprid det över landet. Uppdrag granskning behövs nog i många kommuner runt om i Sverige

  Katarina Löfstedt:
  – Tryck upp tröjor med texten ”Jag ljög inte, jag sa bara fel” och sälj i turistbyrån.
  Erik Andersson:
  – Kommunen betalar säkert tryckningen?

  Robert Larsson:
  – Tack kära Uppdrag Granskning för hjälpen med valet om jag ska bo kvar eller inte i Kristinehamn. Vi kom fram till att sticka härifrån så fort som bara är möjligt. Den här kommunen ska inte få tillgång till våra skattepengar.

  * * * * *

  Från Seglar-Bengt
  Vår släkt har brukat mark och vatten på platsen i flera generationer. Fisket har varit släktens huvudnäring. … Jag vill på den här sidan belysa min ambition att bevara fastigheten intakt … trots vår kommuns ambition att annektera delar av den.
  Jag publicerar här fakta för att en bred allmänhet ska bli varse hur olika vi trots allt är inför vår svenska lagstiftning och hur liten en skattebetalande kommuninnevånare egentligen är. Läs mer om oegentligheterna här till vänster …

  * * * * *

   

 2. Skattebetalare skriver:

  Årets komiker?

  När det gäller kommunens ledning med Åke Thörnesjö i spetsen ser man ett mönster – att gynna penningsstarka privatpersoner på kommuninvånarnas bekostnad.

  Thörnesjö säger till UG´s reporter att han inte ljög, han sa bara fel – han måste få årets komikerpris! Kommunen miste flera miljoner vid försäljningen av campingen – hoppsan, bara lite fel. Vi skattebetalare ska bekosta campingägarens elräkningar – hoppsan, bara lite fel (en gång till).

  Jag undrar hur väl Åke Thörnesjö känner den nye ägaren? Thörnesjö borde betala campingens räkningar och mellanskillnaden i köpepriset ur egen ficka, för det var ju han som flera gånger gjorde ”lite fel”. Dessa små fel tillhopa kallas trolöshet mot huvudman!

   

 3. Lisbeth B Åkerman skriver:

  Mest pålästa och seriösa politikern
  Några ord om den enda politiker i kommunledningen som jag har förtroende för:
    Elisabeth Holmstrand Gustafsson förefaller mig, och de personer som jag pratar samhälls- och framtidsfrågor med, som den mest pålästa och seriösa politikern vi har här i Kristinehamn. Att hon diskuterar och lägger fram synpunkter före beslut är väl precis så som det ska vara, och inte som den samling nickedockor som kanske inte ens har tittat i handlingarna före mötet.
    Hon representerar många fler än de som röstar på miljöpartiet för att hon står för renhårighet och pålitlighet, mod samt ett gott omdöme. Hon är också vänlig till sin natur och säger aldrig något ont om någon enda människa. Om någon kritik skulle komma upp mot någon har hon alltid ”goda” antaganden om varför personen i fråga agerat på ett visst sätt. Hon är aldrig dömande gentemot sina medmänniskor.
    Hon är precis sådan som en folkvald i ledande ställning ska vara, som sprider trygghet och tillförsikt hos dem som hon representerar. Hennes problem är att hon är så bra och så duktig att hon blir ett hot och en irritation för mindre förmögna kollegor. Inte för att hon hävdar sig på deras bekostnad utan helt enkelt därför att hon i all sin enkelhet och oavsiktligt blir ett glödande kol på deras huvuden.
    Detta är min personliga uppfattning och jag är inte alls säker på att Elisabeth Holmstrand Gustafsson tycker om att bli dissekerad på det här viset, och då må hon förlåta mig.

   

 4. Birgitta Hedin skriver:

  Makthavarnas språkrör
  Vilken tur att det finns någon mer intelligent person som kan skriva om campingaffären i Kristinehamn som komplement till ortens enda tidning, Nya Kristinehamns Posten, makthavarnas språkrör i Kristinehamn.

   

  • Svenolov Lindgren skriver:

   Vad är det för stollar som leder Kristinehamns kommun?
   Nya Kristinehamns-Posten finns, såvitt jag vet, inte tillgänglig som nätupplaga på internet. Papperstidningen delas tydligen ofta ut gratis till lokalbefolkningen; kanske som kommunalt informationsblad? I nätupplagan av Nya Wermlands-Tidningen nwt.se ingår delvis också bland andra Nya Kristinehamns-Posten.
     Kristinehamns varumärke har skadats för både kommunen och dess invånare, men också för dem som vill etablera sig i Kristinehamn. Många kommer att tänka på Kristinehamn utifrån den bild de har fått av Uppdrag granskning och tänka ”vad är det för stollar som leder den kommunen?”

    

 5. Birgitta Hedin skriver:

  Läsvärt
  Ännu en skarp hjärna, vars funderingar är värda att läsa som komplement till ortens tidning.