Islossning och sommartid

 

Under natten försvann isen från sjön och min elektroniska klocka berövade mig en timmes nattsömn.

 

bild: Lindgren Labs
Islossning 24 mars 2012

Det vettlösa experimentet med sommartid påbörjades i Sverige 1980, redan då med betydande motstånd och efter ett misslyckat försök 1916.

Sommartid skall nu sedan 1997 vara föreskriven i ett EU-direktiv, så det måste krävas såväl politisk vilja som grundläggande förstånd bland folkets förtroendevalda för att få ett slut på oskicket.

Sådant förstånd och sådan vilja har vi ännu inte sett i Sverige – vi har ju den riksdag som folket själva har valt.

Inte bara i det lilla Island utan sedan 2011 också i det stora Ryssland har folket insett hur lurade de har blivit och därför avskaffat sommartiden. Regeringen i Kazakhstan avskaffade sommartiden redan 2005 sedan hälsoproblemen blivit upptäckta och Rysslands president talade om ”stress of changing clocks” som skälet för att avskaffa växlingen mellan sommar- och normaltid och behålla sommartiden som ny ”normaltid” i Ryssland året runt.

Under de första åren med sommartid tvingades vårt kuvade svenska folk att vänja sig vid eländet och lärde sig småningom av den löjeväckande ”samhällsinformationen” i pressen om att släpa grillen fram och tillbaka.

Först i den gångna veckan har pressen tagit sitt ansvar och allmänt men försiktigt erkänt de skadeverkningar sommartiden – och växlingen mellan sommar- och normaltid – kan medföra.

Vid övergången till sommartid ökar antalet fall av akut hjärtinfarkt. Ökningen sammanfaller med att vi tvingas gå upp en timme tidigare; efter en vecka kommer antalet hjärtinfarkter att åter vara tillbaka vid ”normal” nivå. Rytmrubbningarna kan emellertid bli svåra och vara veckovis.

 

Tjugo svenska liv offras för sommartidens skullDagens Nyheter

 

Läs mer >>
Aftonbladet   – Dagens Nyheter   – Expressen   – Svenska Dagbladet   – Sveriges Radio Ekot.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.