Mat från naturen: brännässlor

 

Brännässlan förekommer på kulturpåverkad, kväverik mark i hela landet. Unga blad kan användas till nässelsoppa.

 

bild: Lindgren Labs

Läs om brännässla (Urtica dioica) i Den virtuella floran.

 

Recept till nässelsoppa

  1 1/2 liter (250 gram) färska, späda nässlor
  2 msk smör eller margarin
  3 msk vetemjöl
  1 1/4 liter buljong
  lite finklippt gräslök
  salt, vitpeppar (eller 4 kryddor)

bild: Lindgren Labs

Rensa och skölj nässlorna väl. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten, omkring 15 minuter. Passera eller hacka dem tillsamman med gräslöken.
  Fräs smör och mjöl, späd med buljong och låt soppan koka omkring 10 minuter. Sätt till nässlorna. Servera med t.ex. förlorade ägg. (4 personer.) [Bonniers kokbok, sidan 94.]
  För att ge nässelsoppan mildare smak kan späda skott av kirskål (kers) blandas med nässlorna i ungefär proportionen 1:5 (20 %). Alternativt kan ett litet paket färdighackad djupfryst spenat blandas med nässlorna.

 

SL

Annonser

Kommentarer inaktiverade.