Amatörer och dilettanter i skolans värld

 

Utbildningsministern lägger en del av skulden för kunskapstappet i skolorna på de kommunala skolpolitkerna.

– Skolan har lämnats över till amatörer som nu leder den i 290 kommuner i Sverige. De är amatörer, de är inte proffs på detta, sade Jan Björklund.

Som utbildningsminister borde han veta.

Folkpartiledaren Jan Björklund vill att staten ska ta över skolan så att de kommunala skolpolitikerna förlorar inflytande.

 

bild: skola

 

Arbetsgivare och fack är oroliga för vad politikernas löften om höjda lärarlöner kan få för konsekvenser.

I valrörelsen har partierna bjudit över varandra med höjda lärarlöner. Regeringspartierna vill ge mer pengar till särskilt skickliga lärare, Socialdemokraterna har lovat 2,5 miljarder kronor till höjda lärarlöner och Miljöpartiet 3,75 miljarder.

I Sverige ska arbetsmarknadens parter bestämma lönerna. LO vill inte att staten alls lägger sig i hur löner sätts, och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv delar LO:s oro.

Vad kommer politikernas pengar till lärarlöner att få för konsekvenser?

* * * * *

Moderaterna vill med hjälp av statliga medel – om de hamnar i regeringsposition – införa åtta tusen nya karriärtjänster för lärare i landet med en löneökning på mellan fem tusen och tio tusen kronor i månaden.

För Värmlands del skulle det innebära 180 nya karriärtjänster för lärare.

* * * * *

Både Socialdemokraterna och Alliansen vill minska storleken på klasserna i lågstadiet. Ändå kan mindre klasser göra att eleverna lär sig sämre än i en stor klass, eftersom vi inte kan se bort från hur viktiga kvalificerade lärare är för elevernas kunskaper.

Ska vi ha mindre klasser så går det åt fler lärare

Lärarens yrkesskicklighet är viktigast för en god undervisning. I en välkänd studie från USA satsades på mindre klasser: fler lärare anställdes, framför allt i socioekonomiskt svaga områden. Eftersom de nyanställda lärarna var mindre erfarna gav satsningen ändå ingen effekt på elevernas kunskaper.

De minskningar av klasserna som både Socialdemokraterna och Alliansen vill göra kommer att kräva tusentals nya lärare.

Redan idag saknas behöriga lärare på många skolor.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.