En ganska besynnerlig tid

 

Förr var det näst intill omöjligt att bli publicerad om man inte var professionell skribent. Nu kan alla sekundsnabbt – på gott och ont – gratis förmedla sina budskap till miljoner människor över hela världen.

Från en lossryckt tidningssida finner jag att krönikören Mr Grand dock inte är odelat imponerad av alla bloggare som vänder ut och in på sina privatliv …

Kända och okända formligen kräks ut hela sitt liv på Internet. Varje detalj vänds ut och in, allt från den banala bussresan mot staden till den besvärande sjukdomen som ingen ville prata högt om förr.

Jag ställer mig hela tiden förvånat samma fråga: Varför utgår alla dessa människor ifrån att du och jag har ett intresse av att veta vad som händer i deras privata liv?

Svaren är sannolikt flera. En del människor bloggar uppenbarligen som terapi. För andra handlar det om en desperat jakt på uppmärksamhet. Om jag inte kan bli sedd på annat sätt, kan jag i alla fall blogga. Ty gudarna ska veta att endast en minoritet av bloggarna har något att berätta som är intressant för andra än dem själva.

Jag funderar över vilka som har tid att hänga ut sina liv på nätet? De som slutat röka kan säkert stjäla tio minuter arbetstid här och där för att publicera sin livsfilosofi. Andra kanske författar på kvällen när familjen lagt sig …

* * * * *

Historieskrivarna har sedan Internets intåg uttryckt oro för att en stor del av dokumentationen om vår tid numera försvinner när någon uttråkat trycker på delete-knappen.

När deras kolleger om 200 år tittar på den dokumentation som finns kvar – om inte allt har försvunnit i en gigantisk hårddiskkrasch – kommer de sannolikt att tycka att det här var en ganska besynnerlig tid.

Naturligtvis kommer de att ha alldeles rätt.

 

(Mr Grand) SL

 

3 Responses to En ganska besynnerlig tid

 1. Lars Cornell skriver:

  Sverige som kunskapsnation, ja man suckar.

  http://www.tjust.com/vit/2015/JO-SMHI.pdf

 2. Svenolov Lindgren skriver:

  Vilken katastrof …

  Både Fejsbok och Instagram kraschade under tisdagsmorgonen och låg nere under en dryg timme.

  Rapporter om stopp strömmade in från hela världen, men vad som orsakade avbrottet är ännu oklart.

  Senast ett stort driftstopp drabbade Fejsbok var i juni 2014. Då gavs aldrig någon förklaring till orsaken.

  Läs mer: http://omni.se/start/abb2f31d-8023-4f22-aaad-c647579e94ea