Tjolöholms slott vid Kungsbackafjorden

 

Tjolöholms slott i norra Halland ligger på en halvö i Kungsbackafjorden. Det är känt från år 1231 och tillhörde då den danske kungen Valdemar Sejr.

En senare ägare lät där 1867 bygga en slottslik herrgård i italiensk renässansimitation, men ett nytt slott i engelskinspirerad tudorstil ritades av arkitekt Lars Israel Wahlman och uppfördes under åren 1898–1904 av James Fredrik Dickson som hade köpt Tjolöholm 1892.

 

bild: Lindgren Labs
Tjolöholms slott, Halland

 

Detta slottsbygge blev ett av de sista stora i Sverige. Graniten till fasaden är bruten i Graversfors i Östergötland och Vånevik i Småland. Trädgården är närmast slottet stram och tuktad, men anpassas sedan gradvis till det omgivande landskapet. Den ursprungliga, mycket påkostade, inredningen från varuhuset Liberty i London finns helt bevarad; den är ett av Nordens bästa exempel på Arts and Crafts.

James Fredrik Dickson dog kort efter att byggnadsarbetet hade påbörjats och bygget fick slutföras av hans hustru Blanche Dickson. Hon dog redan 1906, vid 50 års ålder, och slottet ärvdes då av hennes dotter Blanche Bonde. Efter hennes död 1960 köpte Göteborgs stad hela egendomen och öppnade slottet för allmänheten.

Slottet förklarades 1991 som byggnadsminne och ägs och förvaltas sedan 1987 av Stiftelsen Tjolöholm med Kungsbacka kommun som huvudman. Den har i uppdrag att äga, förvalta och utveckla egendomens kultur- och naturvärden utifrån ett turistiskt perspektiv.

 

bild: Lindgren Labs
Tjolöholms slott — Ekonomibyggnader

 

Läs mer >>

Tjolöholms slott.

Stiftelsen Tjolöholm. Kungsbacka kommun.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.