I början av en teknikrevolution …

 

Professor Maria Strømme berättar i detta program hur nanoteknologin kan användas för att bland annat få förlamade människor att gå, genom att hjälpa kroppen att växa nya celler.

 

bild: Maria Strömme, June 2015

 

Maria Strømme: Sommar i P1; Sveriges Radio, 2015-08-11.

 

Sveriges yngsta professor i ett teknikämne upptäckte tillsamman med sina kollegor vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala det revolutionerande nano-materialet Upsalaite som används för att göra det möjligt för patienter att få nya tidigare omöjliga mediciner mot Alzheimers eller reumatism.

Maria Strømme ligger bakom en världssensation som gör det möjligt att lösa upp svårläsliga läkemedel och förmå läkemedel att hitta dit de ska i kroppen.

* * * * *

Nanoteknologi betecknar den teknologi och ingenjörskonst som sker på material som inte är större än 100 nanometer. Ett pappersark blir i dennas skala omkring hundra tusen nanometer tjockt.

Maria Strømme blev som 34-åring Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Hon är född och uppvuxen i Lofoten, Norge, nu 45 år och bosatt i Uppsala.

Hon har prisats för sin forskning och för förmågan att göra teknik begriplig för allmänheten och lösa verkliga problem för människor. Bland annat har hon arbetat för att lösa energikrisen genom supereffektiva solceller och för att utveckla batterier från majs och alger.

Maria Strømme bekymras över att mycken god svensk forskning inom nano- och bioteknikområdet försvinner utomlands och där skapar lönsamma företag och om vad Sverige och Skandinavien kan göra för att bli ledande inom denna industri.

 

Läs mer >>

Forskarprofilen: Maria Strømme, Uppsala universitet.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.