Svensk roulette om hälsan

 

Läkemedelsverket stoppade den säkerhetsstudie som hade utlovats vid införandet av vaccinet Gardasil.

När läkemedelsverkets egen expert ville utreda misstänkta biverkningar av Gardasil kördes hon över av verket och flyttade.

Gardacil är ett vaccin mot humant papillom virus (HPV) och inte som det ibland påstås mot livmoderhalscancer.

* * *

Gardasil hade införts i det allmänna vaccinationsprogrammet 2012.

En utredare vid läkemedelsverket tyckte att den kunskap om säkerheten som behövdes ändå fanns efter en stor studie som hade publicerats 2013 vid Karolinska Institutet.

Den docent som hade ansvarat för studien vid Karolinska Institutet bedömde att de slutsatser som kan dras av resultaten är begränsade. De säger ingenting om andra diagnoser än de 53 som har undersökts och studien säger ingenting om sådana diagnoser som är svåra att ställa.

Läkemedelsverkets ansvariga säkerhetsexpert för Gardasil försökte redan vintern 2014 få fram en studie av det misstänkta sambandet mellan vaccinet och en annan sällsynt sjukdom (Postural Tachycardia Syndrome; POTS.

Detta väl motiverade förslag stoppades. Experten lämnade en skriftlig protest mot beslutet. Kort därefter lämnade hon också sin tjänst vid Läkemedelsverket.

* * *

Läkemedelsverkets rekommendationer kvarstår oförändrade

Efter en granskning av den kunskap som finns om vaccinet anser den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté att det inte finns något samband mellan vaccinet och de sjukdomstillstånd som drabbat unga flickor

– Givet det underlag som vi har, bland annat kliniska studier och all vetenskaplig litteratur som man gått igenom, så kan vi inte se att det finns ett orsakssamband mellan HPV-vaccineringen och sjukdomstillstånden POTS och CRPS, säger utredare vid det svenska Läkemedelsverket.

* * *

Det fanns tidigare en välkänd oro efter vaccinet mot svininfluensa, Pandemrix, som hade visats kunna orsaka åtskilliga fall av sjukdomen
narkolepsi.

 

Läs och lyssna >>

Europeisk myndighet ger klartecken för livmoderhalsvaccin. Sveriges Radio, Nyheter, 2015-11-05.

Läkemedelsverket stoppade säkerhetsstudie om Gardasil. Sveriges Radio, P1, Kaliber avslöjar, 2015-11-02.
Relaterat:
— Om en utlovad granskning som aldrig blev av: ”Om vi inte tar människors oro på allvar så förlorar de förtroendet för vaccinet”
Sveriges Radio, P1, 2015-11-02
— Misstanke om allvarliga biverkningar av Gardasil
Sveriges Radio, P1, 2015-09-16

Säkerhetsstudie om Gardasil blev inte av. Sveriges Radio, P1, Studio 1, 2015-11-02.

Vaccinering mot humant papillomvirus (HPV) med Gardasil och Cervarix. Läkemedelsverket, 2015-03-28.

HPV – humant papillom virus. 1177 Vårdguiden, Stockholms läns landsting; 2015-11-02.

Uppmärksamma vid influensatider:

Narkolepsi – ovanlig sjukdom som fått ökad uppmärksamhet. Pandemrixvaccination ledde till fler insjuknanden bland barn och ungdomar. Läkartidningen, 2014 nr 41, 2014-10-07.

 

SL

 

2 Responses to Svensk roulette om hälsan

 1. Robert skriver:

  Vad vill du ha sagt när du skriver att vaccinet är mot HPV och inte mot livmoderhalscancer? Gardasil skyddar mot de högonkogena HPV-16 och 18 som orsakar ca 70 % av all livmoderhalscancer. Dessutom orsakar de en stor del av all analcancer.

  • Svenolov Lindgren skriver:

   Robert, hej
   Som det framgår klart av såväl min text, som från innehållet i länken (nr 4 uppifrån) från Läkemedelsverket, är Gardasil avsett mot HPV, som i vissa fall kan bidra till att cancer utvecklas i livmoderhalsen.

   Gardasil är således inte något vaccin mot själva cancern. Gardasil påstås ge visst – men inte fullständigt – skydd mot HPV, som eventuellt senare kan leda till cancer.

   Läs gärna mitt inlägg en gång till!