Tågen skakar i Hallandsåsen

 

Tåget körde in i Hallandsåstunneln. Efter ett par minuter började det skaka ganska kraftigt. Det skakade från sida till sida.

Skakningarna varade mellan en och en halv minut och två och en halv minuter. Efter någon minut började tåget att sakta ner farten.

Efter flera rapporter om vibrationer i Hallandsåstunneln har Trafikverket beslutat att sänka hastigheten från 200 till 140 kilometer i timmen.

* * * * *

Det här kan få mer allvarliga konsekvenser, säger en professor i geoteknik. Om det kan leda till att blocken drivs isär, då kan fogarna öppnas och då kan vatten strömma in.

Trafikverket håller inte med om att det finns brister i tunneln. Det här är bara ett komfortproblem.

* * * * *

Professor Roland Pusch vid Luleå tekniska universitet har länge varnat för att järnvägstunneln genom Hallandsåsen blir instabil. Mätningar har också visat att tunneln i Möllebackzonen under hösten 2013 har rört sig först uppåt och sedan nedåt i några millimeter.

Trafikverkets projektledare för tunnelbygget tycker att detta är lite och inget alarmerande. Professor Pusch anser däremot att rörelserna kommer att mångfaldigas av den tunga tågtrafiken så att det som i dag är millimeter kommer att bli centimeter. Detta kommer att leda till deformationer, vatten kommer in så att spårbädden blir vattenfylld och tågen riskerar att spåra ur.

Svenolov Lindgren, 2015-21-07.

 

Läs mer >>

Fler tågtyper skakar genom Hallandsåsen.

Också på måndagsmorgonen fick Trafikverket rapport om att ett godståg har drabbats av skakningar också i en lägre hastighet. Trafikverket har sänkt hastigheten för alla tåg genom Hallandsåstunneln, från 200 till 140 kilometer i timmen, medan orsaken till skakningarna utreds. Trafikverket misstänker att vibrationerna har att göra med kontakten mellan räls och hjul, men behöver få in mer data om varför det uppträder så här.
— Ny Teknik, Linda Nohrstedt, 2016-02-08.

Så mycket skakar tågen genom Hallandsåsen. Sveriges Radio, P4, Halland; 2016-02-05.

Professorn orolig att tunneln skakar sönder. Sveriges Radio, P4, Halland; 2016-02-05.

Här skakar tåget genom Hallandsåsen.
Mobilfilm: Öresundståget skakar i Hallandsåsen. Helsingborgs Dagblad, 2016-02-05.

Två spår i framtiden genom Hallandsåsen. Svenolov Lindgren, 2015-21-07.

Tunneln genom Hallandsåsen rör på sig. Ny Teknik, Linda Nohrstedt, 2014-11-05.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.