Uppkastningar mot polisen

 

Bild: Polisen

 

Gång på gång har Dan Eliasson allvarligt skadat förtroendet för den myndighet där han för tillfället verkat. Hans biografi liknar en naturkatastrof som sveper över myndighetssverige och raserar förtroendet för den ena organisationen efter den andra. Det är på tiden att vi befrias från sådan inkompetens. Ansvarig minister måste agera och tillse att Dan Eliasson snarast skiljs från sin tjänst som rikspolischef.

Läs hela >>
SD-ledaren: Nu måste Eliasson få sparken. Aftonbladet, Debatt, 2016-02-13.

 

En tidigare högt uppsatt polis stämmer Polismyndigheten för bland annat trakasserier. Kvinnan, som arbetade inom Rikskriminalpolisen, anklagar flera manliga chefer för hånfulla kommentarer, osynliggörande och för att ha hetsat henne att säga upp sig. Detta på grund av att hon är kvinna och för att hon påtalat fel i verksamheten.

Läs hela >>
Polis stämmer staten, anklagar chefer för trakasserier. Sveriges Radio, P1-morgon, 2016-02-11.

 

Polisens organisation kräver en kompetent ledare och rikspolischef, som har adekvat utbildning, erfarenhet och meriter av att ha klarat av att framgångsrikt leda en stor organisation. Denna person måste ha sina medarbetares förtroende, kunna uttrycka sig i tal och skrift, inte skylla på andra när arbetet går dåligt, kunna leda, fördela och delegera arbetsuppgifter.

Att polisorganisationen både ska fungera och omorganisera samtidigt som en ny chef utan erfarenhet av polisiärt arbete tillträder, är dömt att misslyckas.

På vilka meriter blev Jan Eliasson tillsatt som rikspolischef? Det måste rimligen ha funnits ett antal väl meriterade länspolismästare i landet som bättre visste hur en så stor organisation fungerar och kan förändras utifrån samhällets krav på utveckling.

Läs hela >>
Låt poliserna själva välja sin rikspolischef. Sydsvenskan, Ann-Marie Dehlin, 2016-02-11.

 

Högt upp i organisationen tar ledarna ofta stora beslut som påverkar de poliser som arbetar i verkligheten. Dessa beslut blir ofta fel eftersom ledarna inte vet hur det är ute på fältet. De byter också ofta bara namn på saker som redan finns för att ändra om i systemen. De skapar en mall som poliserna ska följa. Men polisen fungerar inte enligt stapeldiagram. Den fungerar i verkligheten.

Läs hela >>
Stark kritik mot rikspolischefen. Göteborgs-Posten, Maria Hall, 2016-02-10.

 

Polisförbundet stämmer staten på 10 miljoner kronor. Facket är missnöjt med hur den omfattande omorganisationen av polisen har skötts.

Läs hela >>
Polisförbundet stämmer staten. Dagens Nyheter, 2015-09-22.

 

SL

 

Kommentarer är stängda.