Från Värmlands obygder mot Europas våld och terror

 

Region Värmland har nyligen invigt ett nytt kontor i centrala Bryssel.

Ett kontor som 2015 kostade 3,3 miljoner kronor om året att driva.

Invigningen genomfördes med stor pompa och ståt. På plats finns inte bara en handfull representanter från Region Värmland, utan också ett 30-tal personer bland höjdarna från de flesta kommunerna i länet, flera regionala politiker och beslutsfattare.

Två av de viktigaste argumenten för att vara på plats i Bryssel:
— Möjligheter till snabb och tidig information om förändringar.
— Förutsättningar för att kunna påverka beslut
.

* * * * *

Oavsett vad man tycker om EU och EU:s politik så är det här det händer, påstår Tomas Riste, regionråd i Region Värmland.

Efter avslöjanden vid slutet av 2011 om vidlyftiga spritnotor och en tidigare VD som lät skattebetalarna stå för herrklubbsmedlemskap, andra privata kostnader och ekonomiska konstigheter så drabbades lobbyorganisationen West Sweden av flera avhopp, och 2013 upphörde verksamheten.

Regionrådet Tomas Riste vill påstå att West Sweden egentligen var en ganska bra verksamhet, men när fler och fler valde att lämna den så fanns inget utrymme för Region Värmland att vara kvar.

Det nya kontoret skall bland annat fylla den funktion som West Sweden tidigare gjorde. Det handlar om att informera våra värmländska kommuner och vårt landsting om vilka frågor som lyfts, påstår regionrådet Tomas Riste. Det handlar också om väldigt mycket påverkansar­bete på olika nivåer, påstår regionrådet vidare.

Till de rena personalkostnaderna för kontoret kommer hyror och en del övriga (?) kostnader, för 2015 totalt 3 310 000 kronor. Från tidigare en ökning med omkring en och en halv miljon kronor.

 

Läs mer >>

Region Värmland tar plats i Bryssel. Värmlands Folkblad; 2015-02-03.

Region Värmland tillbaka till Bryssel. Värmlands Folkblad; 2014-08-08.


Region Värmland European Office
. Region Värmland, 2016-03-02.

Svenska regionkontor i Bryssel. Sveriges Kommuner och landsting, 2016-01-11.

 

SL

 

One Response to Från Värmlands obygder mot Europas våld och terror

  1. Svenolov Lindgren skriver:

    – Jag känner en oro och rädsla över hur samhället ser ut överhuvudtaget. Det kan ju hända precis var som helst. Det känns inte roligt alls att veta att man ska tillbaka in till Bryssel, säger chefen för Region Värmlands Brysselkontor.

    Hon var på en tunnelbanestation väldigt nära den där en explosion ägde rum igår.

    – Jag vet att det är många som inte har åkt till jobbet idag. Själv tog hon sig hem från jobbet igår i en taxi. Det var tät trafik, mycket sirener och poliser.

    Attentaten i Bryssel i går har dödat minst 34 människor och över 200 personer har skadats. Region Värmlands lokalkontor stängdes igår. .